Profiterolies
- Koka upp vattnet tillsammans med salt, smör och socker. Tillsätt mjölet lite i taget och rör om konstant med en träslev. Fortsätt att värma på låg värme tills smeten släpper från kanterna och slev. Tag av från värmen, tillsätt vaniljsocker och rör omsorgsfullt i äggen, ett i taget.
- Låt svalna något och klicka ut på en smord plåt. Tänk på att bollarna sväller till dubbla storleken. Ställ in bollarna i ugnen på 200 grader i 12-14 minuter tills de fått färg. Tag ut och låt svalna.
Fyllning
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Mixa de syltade kastanjerna med mixerstav. Ljumna mjölken och mixa med kastanjerna, rör i vaniljfrön och stång.
- Vispa socker och äggulor luftigt i minst 5 minuter. Vispa därefter i potatismjöl och vetemjöl. Rör i mjölken och låt sjuda försiktigt i några minuter under omrörning tills såsen tjocknat. Plocka ur stången och låt såsen svalna.
- Vänd ned den hårt vispade grädden. Med hjälp av spritspåse och konditorspruta spruta in fyllningen i de luftiga bignéerna. Häll chokladsåsen över och servera genast.
Chokladsås
- Bryt chokladen i bitar och låt smälta i grädden på låg värme, rör i kakao och njut.
Ingredienser
Profiterolies
- 2,5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 100 g smör
- 1 msk strösocker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 mellanstora ägg
Fyllning
- 1 vaniljstång
- 0,5 dl mjölk
- 3 msk socker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk potatismjöl
- 4,5 syltade kastanjer eller 3 msk kastanjekräm
- 3 äggulor
- 2,5 dl hårt vispad grädde
Chokladsås
- 200 g mörk choklad
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk kakao