Profiterolies med kastanjekräm

    Av Alexandra Zazzi

    Små lätta bignéer med smäktande chokladsås som doftar kaffe. Det är så gott så man ryser av välbehag. Servera gärna med färska, lite syrliga, bär. Jag brukar lägga upp alla bollarna på ett fat och sedan hälla chokladsåsen över härligheten. Zazzis tips: Själva chokladsåsen kan jag även rekommendera varm till vaniljglass.

    Profiterolies

    1. Koka upp vattnet tillsammans med salt, smör och socker. Tillsätt mjölet lite i taget och rör om konstant med en träslev. Fortsätt att värma på låg värme tills smeten släpper från kanterna och slev. Tag av från värmen, tillsätt vaniljsocker och rör omsorgsfullt i äggen, ett i taget.
    2. Låt svalna något och klicka ut på en smord plåt. Tänk på att bollarna sväller till dubbla storleken. Ställ in bollarna i ugnen på 200 grader i 12-14 minuter tills de fått färg. Tag ut och låt svalna.

    Fyllning

    1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Mixa de syltade kastanjerna med mixerstav. Ljumna mjölken och mixa med kastanjerna, rör i vaniljfrön och stång.
    2. Vispa socker och äggulor luftigt i minst 5 minuter. Vispa därefter i potatismjöl och vetemjöl. Rör i mjölken och låt sjuda försiktigt i några minuter under omrörning tills såsen tjocknat. Plocka ur stången och låt såsen svalna.
    3. Vänd ned den hårt vispade grädden. Med hjälp av spritspåse och konditorspruta spruta in fyllningen i de luftiga bignéerna. Häll chokladsåsen över och servera genast.

    Chokladsås

    1. Bryt chokladen i bitar och låt smälta i grädden på låg värme, rör i kakao och njut.

    Ingredienser

    Profiterolies

    • 2,5 dl vatten
    • 0,5 tsk salt
    • 100 g smör
    • 1 msk strösocker
    • 2,5 dl vetemjöl
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 3 mellanstora ägg

    Fyllning

    • 1 vaniljstång
    • 0,5 dl mjölk
    • 3 msk socker
    • 1 msk vetemjöl
    • 1 msk potatismjöl
    • 4,5 syltade kastanjer eller 3 msk kastanjekräm
    • 3 äggulor
    • 2,5 dl hårt vispad grädde

    Chokladsås

    • 200 g mörk choklad
    • 3 dl vispgrädde
    • 2 msk kakao