Puylinsragu

    Av Matlagerskan

    Låt puylinserna spira! De gröna linserna från Le Puy är av mycket god kvalitet och helt obehandlade, vilket gör dem utmärkta att få i grodd. Placera linser på ett lager fuktad bomull och du får vackra och väl­smakande skott på några dagar. Skotten används med fördel i sallader och som garnityr. Linserna är även tacksamma att få i grodd på traditionellt sätt i glasburk. Groddarna blir smakrika och har fint tuggmotstånd. De passar perfekt i sallader och på smörgås.

    Koka linser, morot och rotselleri i välsaltat vatten i 20 minuter. Låt rinna av i durkslag. Fräs den hackade löken med kryddorna i en msk smör. Slå på vinet och låt reducera till halva mängden. Slå på kalvbuljongen och låt koka ner till hälften igen. Sila av såsen. Smaka av med salt och smör. Red av med lite maizena. Rör ner linserna och grönsakerna och servera t.ex. med stekt ankbröst.

    Ingredienser

    • 1 dl Sabarot puylinser
    • 1 dl fint tärnad morot
    • 1 dl fint tärnad rotselleri
    • 2 st schalottenlökar
    • 2 kvistar timjan
    • 1 kvist rosmarin
    • 2 msk smör
    • 3,75 dl rött vin
    • 4 dl kalvbuljong
    • salt
    • maizena