Rabarber- och hallonkombucha

    Av Marie Skogström

    Härlig kombucha smaksatt med Dammann Frères te.

    1. Koka vattnet och brygg te som får dra ca 10-15 min, detta för att det ska utsöndras tillräckligt med kväve som jäst- och bakteriekulturen behöver. Tillsätt och lös upp sockret i det varma teet. Ska smaka starkt sött te. Låt teet svalna till rumstemperatur och häll över det i det noga rengjorda kärlet. Tesvampen får inte läggas i varmt, då dör den.
    2. Lägg i kombuchasvampen i teet. Antingen sjunker den till botten eller så flyter den. Om den sjunker så kommer en ny svamp att bildas på ytan. Täck över öppningen med duken och fäst ordentligt. Det är viktigt att luft kommer ner i kärlet, så att kombuchan kan andas, men att föroreningar hålls borta. Ställ kärlet på en varm plats. Dock inte i direkt solljus. Låt stå i ca en vecka.
    3. Börja med steg 2, rabarberhallonsaft, blanda alltsammans i en glasflaska, låt stå i rumstemperatur och skaka flaskan då och då tills sockret löst sig, förvara sedan i  kylskåpet tills steg 1 är redo.
    4. När steg 1 (drycken är lagom syrlig) ta upp svampen och häll upp drycken på flaskor genom en sil. Glöm inte att spara en tiondel av drycken till nästa bryggning. Sila och fyll upp teet tillsammans med ”rabarber-hallonsaften” på glasflaskor. Låt flaskorna stå ytterligare 3-5 dagar på varm plats. ”Smyg” i en tsk strösocker i varje glasflaska så skapas en härligt bubblande dryck. Förvara dem därefter i kylskåp.

    Ingredienser

    Steg 1

    • En livskraftig kombuchasvamp
    • Kärl i glas eller porslin på cirka 3 liter (undvik keramik)
    • Porös duk som släpper igenom luft men stänger ute damm, insekter osv
    • Gummiband eller snöre som håller fast duken
    • Flaskor med tättslutande korkar

    • 70 g cassonade rörsocker (ca 3,5 msk)/liter vatten
    • 2 påsar Dammann svart te röda frukter/liter vatten
    • 2 påsar Dammann te röda sommarfrukter/liter vatten

    Steg 2

    • 8 dl rå rabarberjuice
    • 2 dl strösocker
    • 2 dl torkade hallon, Sosa
    • lite strösocker till