Råstekt hummer, picklad potatis, potatisglas, dragon, brynt smör, soja

    Av Tommy Eriksson

    Dryckestips! Kombineras med fördel med ett torrt vitt vin med koncentrerad fruktighet och mycket smak för att matcha den naturliga sötman i hummern och de intensiva smakerna i rätten. Exempelvis Steinberger Riesling Goldcapsel 2012, Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland. Artikelnr 14010.

    Potatis

    Skrubba och skiva potatisen tunt, lägg potatisen i en vaccpåse och häll i picklingslagen och vacca potatisen.

    1. Hummer

      Värm upp en stekpanna, salta hummerstjärten lite och snitta tre snitt på undersidan. Lägg i smöret, timjan och vitlök, stek hummerstjärten och ös den med smör. Lägg upp på droppbläck och låt droppa av. Sila av det brynta hummer smöret i en kastrull och tillsätt soja. Dela hummerstjärten på längden. 

    2. Mandel

      Koka potatisen i saltat vatten, gaffla på tallriken med lite av det brynta hummersmöret, från stekpannan.

    3. Fras

      Skala och råsafta potatisen, sila genom superbag. Spraya lite sprayfett i en 14 cm stekpanna, häll på potatisvattnet, ca 1,5 cm. Kör på låg värme och låt reducera till ett gyllene potatisflarn. Lägg upp på plåt med papper.

    4. Dragonolja

      Mixa allt i thermomixer på 60°C i 4 minuter, sila genom superbag i kylen.

    5. Majonnäs

      Vispa äggula och dijonsenap, droppa i dragonoljan under vispning, smaka av med vinäger, salt och tabasco. Lägg upp på sprits.

    6. Pulver

      Torka i torkugn på 40°C, mixa till ett pulver och dusta potatisen.

    7. Smör

      Bryn smöret tillsammans med skal, lök och örter. Dra av från värmen och låt dra i 20 minuter innan silning, vid servering värm upp smöret och blanda i sojan.

    Ingredienser

    Råstekt hummer

    • 10 st hummerstjärtar
    • 5 msk smör
    • timjan, vitlök och salt

    Picklad potatis

    • 3 st stora mandelpotatisar

    Picklingslag

    • 2 msk dragonblad i vinäger
    • 2 msk socker
    • 3 msk vatten

    Gafflad mandelpotatis

    • 20 st skalade mandelpotatisar

    Potatisfras

    • 1 kg potatis
    • sprayfett

    Dragonolja till dragonmajonnäs

    • ½ knippe dragon
    • 50 g bladspenat
    • 4 dl matolja
    • 1 tsk salt

    Dragonmajonnäs

    • 3 dl dragonolja
    • 1 äggula
    • 1 tsk dijonsenap
    • dragonvinäger
    • salt och tabasco

    Dragonpulver

    • 50 g dragon

    Brynt smör med soja

    • 200 g smör
    • skal från 2 hummerstjärtar
    • 1 st vitlöksklyfta
    • 2 st kvistar dragon
    • 1 st kvist timjan
    • 60 g soja