Crunch
- Börja med att göra ”crunchet” till desserten. Sätt en varmlufts- eller torkugn på 45°C. Mixa samman mandel, jordgubbar, chiafrön och agavesirap i en blender/kannmixer. Täck en ugnsform med smörpapper eller en silikonmatta. Bred ut smeten som ett täcke över plåten och ställ in i ugnen i 8 timmar. Ta ut, dela mattan i fyra lika stora delar och vänd på dem. Ställ sedan in i ugnen i ytterligare 6 timmar, ta ut och låt svalna.
Inlagda tomater
- Filea tomaterna och ta bort kärnhuset. Lägg därefter tomaterna i sirap och låt marinera i ca 6 timmar.
Cashewgrädde
- Blötlägg cashewnötter i ca 2 timmar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut dess innanmäte. Mixa vaniljfrön tillsammans med avhällda nötter och agavesirap. Häll över i en skål och låt vila i kyla.
Bärmix
- Blanda samman bär och agavesirap, rör om och ställ in i kylen. Nu är alla delar klara och det är dags att sätta ihop detta mästerverk. Ett enkelt sätt att servera den här rätten är att lägga alla delar i ett stort glas eller en glasburk i lager med tomaterna på toppen.
- Ett annat sätt är att lägga upp på en tallrik där man kan bygga en liten ”kaka” med bären som botten, cashewgrädden vid sidan om, tomaterna på toppen och crunch att dekorera med överst. Varför inte även addera en ätbar blomma till desserten?
Ingredienser
Crunch
- 150 g mandel
- 300 g jordgubbar
- 1 msk chiafrön
- 1 msk agavesirap eller honung
Inlagda tomater
- 8 st körsbärstomater
- 0,5 dl agavesirap eller honung
Cashewgrädde
- 3,5 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
- 1 st Bourbon vaniljstång
- 2 msk agavesirap eller honung
Bärmix
- 3 dl blåbär
- 4 msk agavesirap eller honung
- 2 dl björnbär