Raw delicious - dessert med bär och inlagda tomater

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här desserten är en magisk rätt som roligt nog började som ett skämt. Jag och en vän skojade om att göra en dessert med bara tomater i, oprövat och ovanligt. Vi skrattade åt det och njöt av varandras sällskap den sommarkvällen. Tanken på en tomatdessert stannade kvar och några dagar senare överraskade jag min vän med just denna dessert – och den blev en stor succé. Bra att veta: Tomat innehåller betakaroten, lykopen, kalium, järn och vitaminerna B3, C och E.

    Crunch

    1. Börja med att göra ”crunchet” till desserten. Sätt en varmlufts- eller torkugn på 45°C. Mixa samman mandel, jordgubbar, chiafrön och agavesirap i en blender/kannmixer. Täck en ugnsform med smörpapper eller en silikonmatta. Bred ut smeten som ett täcke över plåten och ställ in i ugnen i 8 timmar. Ta ut, dela mattan i fyra lika stora delar och vänd på dem. Ställ sedan in i ugnen i ytterligare 6 timmar, ta ut och låt svalna.

    Inlagda tomater

    1. Filea tomaterna och ta bort kärnhuset. Lägg därefter tomaterna i sirap och låt marinera i ca 6 timmar.

    Cashewgrädde

    1. Blötlägg cashewnötter i ca 2 timmar. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut dess innanmäte. Mixa vaniljfrön tillsammans med avhällda nötter och agavesirap. Häll över i en skål och låt vila i kyla.

    Bärmix

    1. Blanda samman bär och agavesirap, rör om och ställ in i kylen. Nu är alla delar klara och det är dags att sätta ihop detta mästerverk. Ett enkelt sätt att servera den här rätten är att lägga alla delar i ett stort glas eller en glasburk i lager med tomaterna på toppen.
    2. Ett annat sätt är att lägga upp på en tallrik där man kan bygga en liten ”kaka” med bären som botten, cashewgrädden vid sidan om, tomaterna på toppen och crunch att dekorera med överst. Varför inte även addera en ätbar blomma till desserten?

    Ingredienser

    Crunch

    • 150 g mandel
    • 300 g jordgubbar
    • 1 msk chiafrön
    • 1 msk agavesirap eller honung

    Inlagda tomater

    • 8 st körsbärstomater
    • 0,5 dl agavesirap eller honung

    Cashewgrädde

    • 3,5 dl cashewnötter (blötlagda i 2 timmar)
    • 1 st Bourbon vaniljstång
    • 2 msk agavesirap eller honung

    Bärmix

    • 3 dl blåbär
    • 4 msk agavesirap eller honung
    • 2 dl björnbär