- Förberedelser: Börja med att blötlägga valnötter, solroskärnor och soltorkade tomater och låt stå i ca 4 timmar. Börja därefter med fyllning 1.
- Fyllning 1: Riv palsternacka i en bunke. Strö därefter över salt och massera in. Låt sedan palsternackan stå i en timmes tid.
- Fyllning 2: Skär soltorkade tomater, champinjoner och morot i mindre bitar och mixa i en matberedare tillsammans med soja, olja, nötter och kärnor till en slät smet. Lägg därefter över smeten i en separat bunke.
- Fyllning 3: Skala och skär ananasen i stavar (ca 5 mm), använd ej mittdelen av ananasen den är lite träig i smaken. Skär lime i klyftor och lägg dessa i en skål. Lägg koriander på samma tallrik ananasen ligger på, blad och stjälk.
- Montering: När alla olika delar klara och det är dags att börja rulla makirullarna. Vrid ur palsternackan lite så att den inte är allt för blöt och blanda ihop med alfagroddar.
- För att göra rullarna behövs en ”sushimatta” samt en skål vatten.
- Börja med att lägga ut ett noriark på mattan och stryk på ett ca 4 mm tjockt, 7 cm brett täcke av fyllning 2. Tänk på att lämna ca 1,5 cm kant fri från fyllning så att du kan försluta rullen. Lägg sedan ut 1/2 dl av palsternackan i mitten av täcket och pressa ned lätt. Placera därefter ut ananasskivorna och lägg dessa i mitten och placera ut några stjälkar av koriander. Pressa lime över koriandern och ananasen. Pressa sedan samman ingredienserna lätt med handen.
- Nu är det dags att börja rulla. Rulla med hjälp av sushimattan, tryck till när du har 1 cm innan själva ingredienserna tar slut på rullen. Rulla ytterligare ca 1, 5 cm, låt sushimattan gå ned mot det torra noriarket och dra åt så att rullen går ihop. Rulla ytterligare men lämna ca 3 cm kvar på noriarket. Ta en pensel eller använd fingrarna och doppa i vatten. Dra några penseldrag på arket och rulla därefter ihop rullen helt. Pressa lätt med hjälp av sushimattan.
- Nu är första rullen gjord och det är bara att fortsätta till dess ingredienserna tagit slut. Den första rullen är den knepigaste – sedan brukar man få in tekniken. När alla rullarna är klara är det dags att skära upp dessa i önskad storlek.
Ingredienser
Fyllning 1
- 1 tsk Himalayasalt eller flingsalt
- 100 g alfagroddar
- 500 g palsternacka (grovt riven)
Fyllning 2
- 1 dl soltorkad tomat (blötlagda 4 timmar)
- 1 msk tamarisoja
- 2 msk sesamolja
- 100 g solroskärnor (blötlagda 4 timmar)
- 200 g valnötter (blötlagda 4 timmar)
- 200 g champinjoner
- 1 st morot
Fyllning 3
- 1 st lime
- 200 g ananas
- 1 knippe koriander
Montering
- 1 st sushimatta
- 5 st noriark