Raw Makirullar

    Av Viktor Ingemarsson

    Nori Maki är den klassiska makin med noribladet på utsidan. Maki betyder rulle och i Japan rullas vinägersmaksatt ris och fyllning i noriark på olika sätt. Nori är rostat torkat sjögräs som även fungerar som smaksättare och dekor. Fyllning i Maki kan varieras i oändlighet. Våga testa nya varianter. Här kan du skapa ditt egna ”rawfood-sushibord”. Häll gärna upp extra soja vid en skål vid sidan för den som önskar. Bra att veta: Palsternacka innehåller kalium, kisel, fibrer, E-vitamin, B-vitamin och folsyra.

    1. Förberedelser: Börja med att blötlägga valnötter, solroskärnor och soltorkade tomater och låt stå i ca 4 timmar. Börja därefter med fyllning 1.
    2. Fyllning 1: Riv palsternacka i en bunke. Strö därefter över salt och massera in. Låt sedan palsternackan stå i en timmes tid.
    3. Fyllning 2: Skär soltorkade tomater, champinjoner och morot i mindre bitar och mixa i en matberedare tillsammans med soja, olja, nötter och kärnor till en slät smet. Lägg därefter över smeten i en separat bunke.
    4. Fyllning 3: Skala och skär ananasen i stavar (ca 5 mm), använd ej mittdelen av ananasen den är lite träig i smaken. Skär lime i klyftor och lägg dessa i en skål. Lägg koriander på samma tallrik ananasen ligger på, blad och stjälk.
    5. Montering: När alla olika delar klara och det är dags att börja rulla makirullarna. Vrid ur palsternackan lite så att den inte är allt för blöt och blanda ihop med alfagroddar.
    6. För att göra rullarna behövs en ”sushimatta” samt en skål vatten.
    7. Börja med att lägga ut ett noriark på mattan och stryk på ett ca 4 mm tjockt, 7 cm brett täcke av fyllning 2. Tänk på att lämna ca 1,5 cm kant fri från fyllning så att du kan försluta rullen. Lägg sedan ut 1/2 dl av palsternackan i mitten av täcket och pressa ned lätt. Placera därefter ut ananasskivorna och lägg dessa i mitten och placera ut några stjälkar av koriander. Pressa lime över koriandern och ananasen. Pressa sedan samman ingredienserna lätt med handen.
    8. Nu är det dags att börja rulla. Rulla med hjälp av sushimattan, tryck till när du har 1 cm innan själva ingredienserna tar slut på rullen. Rulla ytterligare ca 1, 5 cm, låt sushimattan gå ned mot det torra noriarket och dra åt så att rullen går ihop. Rulla ytterligare men lämna ca 3 cm kvar på noriarket. Ta en pensel eller använd fingrarna och doppa i vatten. Dra några penseldrag på arket och rulla därefter ihop rullen helt. Pressa lätt med hjälp av sushimattan.
    9. Nu är första rullen gjord och det är bara att fortsätta till dess ingredienserna tagit slut. Den första rullen är den knepigaste – sedan brukar man få in tekniken. När alla rullarna är klara är det dags att skära upp dessa i önskad storlek.

    Ingredienser

    Fyllning 1

    • 1 tsk Himalayasalt eller flingsalt
    • 100 g alfagroddar
    • 500 g palsternacka (grovt riven)

    Fyllning 2

    • 1 dl soltorkad tomat (blötlagda 4 timmar)
    • 1 msk tamarisoja
    • 2 msk sesamolja
    • 100 g solroskärnor (blötlagda 4 timmar)
    • 200 g valnötter (blötlagda 4 timmar)
    • 200 g champinjoner
    • 1 st morot

    Fyllning 3

    • 1 st lime
    • 200 g ananas
    • 1 knippe koriander

    Montering

    • 1 st sushimatta
    • 5 st noriark