- Valnötstaco: Börja med att göra valnötstacon då denna kommer utgöra bottnen i vår ”tacojar”. Använd en matberedare och mixa samman solroskärnor, lök, morot, olja och kryddor. Tillsätt valnötter mot slutet och mixa samman med resterande ingredienser. Mixa inte valnötterna för länge utan låt de gärna vara i lite större bitar. Ta fram glasburkar och pressa lätt ned ”valnötstacon” i botten på burken. Låt stå.
- Salsa: Mixa samman vitlök, tomater, chili och chiafrön i en blender till en jämn salsa, ca 30-40 sekunder. Fördela salsan jämnt i glasburkarna så att det bildar ett lager ovanpå det andra.
- Sallad: Använd en matberedare för att ”finhacka” spenat, koriander och persilja. Kör matberedaren stötvis och fördela sedan ut salladsblandningen i burkarna. Använd en sked för att lätt pressa ned blandningen så att jämna lager skapas.
- Kräm: Pressa limejuice och mixa i en blender tillsammans med cashewnötter, kokosolja, vatten och salt. Fördela ovanpå salladsblandningen.
- Topping: Innan rätten är klar är det dags att göra det allra sista – toppningen. Hacka melon, lök, paprika, fikon, champinjoner och gurka i önskvärd storlek och fördela jämnt i burkarna. Servera genast och njut.
Ingredienser
Valnötstaco
- 3 dl valnötter (blötlagda 6 timmar)
- 1 dl solroskärnor
- 0,25 st gul lök
- 1 st morot
- 1 msk spiskummin
- 1 msk rapsolja
- 2 tsk salt
- 0,5 msk paprikapulver
Salsa
- 150 g körsbärstomater
- 1 msk chiafrön
- 0,5 st röd chili
- 1 st vitlöksklyfta (stor)
Sallad
- 0,5 knippe koriander
- 1 dl hackad persilja
- 70 g spenat
Kräm
- 2 dl cashewnötter
- 1 st lime
- 1 msk kokosolja
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
Topping
- 3 st salladslökar
- 1 dl gurka
- 2 st champinjoner
- 0,25 st röd paprika
- 4 st torkade fikon
- 0,25 st honungsmelon