Sallad
- Börja med att blötlägga solroskärnor i 4 timmar.
- Därefter är det dags att börja göra vad som senare kommer att bli chips av broccoli. Plocka av mindre buketter från broccolin, de skall användas senare, och skär av ”roten”. Skala och hyvla sedan tunna skivor av stammen med en potatis- eller rotfruktsskalare. Lägg skivorna i en separat bunke med kallt vatten och ställ i kyl i ca 30–60 minuter. När skivorna börjar ”krulla” sig i vattnet är det dags att börja med dressingen (ca 35-45 minuter).
- Hacka gräslök i ca 2 cm långa bitar, skär mango i mindre kuber och blanda i en bunke. Häll i bär, sesamfrö och solroskärnor.
Dressing
- Mixa samman soja, olja, ingefära, chili och fruktköttet av en lime i en blender och ställ åt sidan.
Servering
- Strö salt över broccolibuketterna under omrörning. Häll sedan på dressingen och massera in i broccolin. Vänd ned övriga grönsaker, nötter och fröer. Låt dressingen komma åt överallt.
- Precis innan servering, vänd försiktigt ned broccolichipsen i salladen. Dessa kommer ge salladen ett friskt och fräscht lyft.
- Lägg upp salladen på ett stort fat och dekorera utefter egen smak. Det går utmärkt att använda sig av fröer, ytterligare gräslök och dekorativa chiliblommor. Om du vill ha en matigare rätt kan du skiva upp avokado och addera till rätten.
Ingredienser
Sallad
- 300 g broccoli
- 0,5 dl sesamfrön
- 1,5 dl gräslök
- 0,5 dl gojibär
- 2 tsk Himalayasalt eller flingsalt
- 4 dl solroskärnor (blötlagda 4 timmar)
- 3 dl mango
Dressing
- 0,5 dl tamarisoja
- 0,5 dl sesamolja
- 0,5 dl ingefära (grovhackad)
- 0,5 dl sesamfrön
- 0,5 st lime (fruktköttet)
- 1 st chili
- 0,5 dl rapsolja