Raw thai wok

    Av Viktor Ingemarsson

    Inspirationen till den här rätten kom till mig från en resa jag gjorde i Thailand där jag blev förtjust i deras smaksättningar. När jag själv skapar Rawfood inspireras jag ofta av deras lätta, friska smaker – och jag älskar det. Bra att veta: Gurkmeja innehåller A- och C-vitamin och järn. Framförallt innehåller den även curcumin som är en stark antioxidant.

    Dressing

    1. Börja med att förbereda dressingen. För detta krävs en stark blender/kannmixer alternativt att man förhackar citrongräs och ingefära noggrant innan man mixar samman ingredienserna. Utöver det är det bara att mixa alla ingredienser samman till en fin dressing.
    2. Gör gärna dressingen dagen innan och låt stå över natten så att alla smaker kommer till sin rätt.

    Sallad

    1. Hyvla zucchinin på längden med en mandolin eller en rotfruktsskalare. Skär sedan plattorna  i strimlor, så de liknar platta nudlar. Lägg i en bunke och häll över soja och salt så att zucchinin vattnat ut sig. Låt zucchinin ligga i saltmarinaden i ca 1 timme. Häll sedan bort vätskan och lägg strimlorna i en stor bunke där resterande sallad sedan skall blandas.
    2. Skär långa strimlor av morötter med en potatis- eller rotfruktsskalare. Strimla sedan broccoli och paprika och skär salladslöken i avlånga ringar. Skär melon och jordgubbar i större bitar och spara några bitar till dekoration vid sidan. Grovhacka koriander och ärtskott och blanda samman salladen i bunken.
    3. När jag blandar salladen med dressingen använder jag händerna för att se till att smakerna når alla grönsaker. Låt salladen stå ca 10 minuter innan du lägger upp den på tallrikar.
    4. Fördela salladen i fyra tallrikar, gärna djupa. Dekorera med jordgubbar och melon. För att ge salladen ett extra lyft är det fint att finhacka en lila blomkål och strö över mot slutet, annars går det lika bra med några färggranna örter.
    5. Nu är det bara att hugga in och njuta av mästerverket. Jag hoppas ni njuter lika mycket av den här rätten som jag gör, det är en vinnare varje gång.

    Ingredienser

    Dressing

    • 1 dl cashewnötter
    • 5 st skalade mandlar
    • 3 dl vatten
    • 1 st citrongräs
    • 3 cm färsk ingefära
    • 1 st lime
    • 0,5 st chili
    • 1 msk gurkmeja eller curry madras
    • 0,5 dl chiafrön
    • 1 msk tamarisoja
    • 0,5 knippe koriander
    • 2 msk agavenektar eller honung

    Sallad

    • 100 g spenat
    • 2 st lila morötter
    • 2 dl cashewnötter (hackade)
    • 1 knippe salladslök
    • 4 msk tamarisoja
    • 2 tsk flingsalt
    • 1 knippe ärtskott
    • 1 knippe koriander
    • 4 dl jordgubbar
    • 4 dl honungsmelon
    • 100 g böngroddar
    • 1 st röd paprika
    • 1 st broccoli
    • 3 st zucchini