Kräm
- Blötlägg cashewnötter och soltorkade tomater i två timmar (separata skålar) och häll av vätskan. Skala och skiva broccolirot i mindre bitar.
- Mixa samman alla ingredienserna till en slät, om än lätt grynig, konsistens i en matberedare.
Sås
- Mixa spenat, blötlagda cashewnötter, salt, vatten, gräslök och äppelcidervinäger i en blender/kannmixer till en slät och fin konsistens. Ett tips är att förhacka spenat och gräslök innan du lägger ned dem i blendern.
- Häll över i en bunke och låt stå.
Botten
- För att göra bottendelen till denna härliga skapelse behövs en blender. Skär morot i mindre delar och mixa samman till en grynig konsistens. Lägg i en bunke och ställ åt sidan.
- Hyvla sedan gurka till tunna remsor med hjälp av en mandolin eller en osthyvel (ca 3 mm tjocka band). Lägg remsorna på en tallrik och ställ i kyl. Skär sedan upp vattenmelon i mindre bitar.
Topping och montering
- Nu är det mesta förberett så låt oss börja med toppningen. Lägg bär och russin tillsammans med äppelcidervinäger och rapsolja och låt stå i ca 1 timme.
- Därefter är det dags att sätta ihop denna skapelse. Lägg ut en bädd av moroten på tallrikarna och tag därefter remsorna av gurka och rulla ihop dessa så att de är ca 1/2 dm i diameter. Placera ut dessa på tallriken med ”öppningen” uppåt så att de har kontakt med varandra och ge dem ett lättare tryck så att de stannar kvar på tallriken.
- Fyll sedan rullarna med en dryg matsked av krämen vardera, tryck ned en bit vattenmelon och häll sedan över såsen. Toppa med de marinerade bären. Dekorera rätten med gräslök, ärtskott, sesamfrön, hampafrön och gärna några gräslöksstrån om du fått några sådana över. Servera genast. Och njut.
Ingredienser
Botten
- 4,5 dl morot (mixad)
- 1 st gurka
- 100 g vattenmelonbitar
Sås
- 70 g spenat
- 1,5 dl cashewnötter (blötlagda 2 timmar)
- 1 tsk salt
- 0,7 dl vatten
- 1 msk äppelcidervinäger
- 0,5 dl gräslök
Kräm
- 1,5 dl cashewnötter (blötlagda 2 timmar)
- 120 g broccolirot
- 2 msk sesamolja
- 1 dl vatten
- 15 g soltorkad tomat (blötlagd 2 timmar)
- 50 g miso
Toppning
- 1 msk svarta sesamfrön
- 1 msk gojibär
- 1 msk sultanrussin
- 1 msk hampafrön
- 0,5 dl äppelcidervinäger
- 0,5 dl rapsolja
- gräslök och ärtskott