Vit chokladostkaka med crumble av bröd, mandel och aprikos

    Av Kristin Åhlander

    Foto: Rebecca Brage En inte så söt dessert med elegant fyllighet och krispig sälta. Ivoire är en vit choklad med minst 35% kakaohalt. Den är len som silke, inte för söt och med smak av mjölk och vanilj. Ivoire har allt man kan önska av en vit choklad och passar perfekt i desserter, frosting, pralinfyllningar eller bara till att äta när sötsuget kommer över en. Dryckestips: Churchill´s white port När alla andra hus producerade unga vita viner med en snittålder på två-tre år valde Churchill’s att göra ett tioårigt vitt portvin. Det har sedan dess blivit ett signaturvin för Churchill’s som ville göra ett vitt vin av samma rang som de röda.

     Vit chokladostkaka

    1. Koka upp färskost och grädde. Vispa i de två äggen.

    2. Lägg chokladen i en bunke. Häll den varma smeten över chokladen och blanda med slickepott. Mixa med stavmixer i 2 minuter.

    3. Häll smeten i önskad form eller glas. Sätt ugnen på 95 grader.

    4. Ställ in i ugnen i en timme.

    5. Låt svalna, det går bra att servera ljummen eller kyld så den kan göras dagen innan om man vill.

    Crumble

     1. Skiva brödet ca 1 cm brett. Lägg på plåt. Ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen på 160 grader i ca 15 min eller tills att brödet antagit en gyllene färg.

    2. Bryt ner brödet och blanda med aprikos, russin och mandel. Tillsätt några droppar olivolja och flingsalt.

     

    Ingredienser

    Vit chokladostkaka

    • 200 g färskost
    • 200 g vispgrädde
    • 300 g Ivoire 32%, Valrhona
    • 2 ägg

    Crumble

    • Vitt bröd, t.ex levain eller baguette
    • 4 msk olivolja, av god sort
    • 1 msk flingsalt
    • 1 dl mandel, gärna skållad och rostad
    • 1 dl mjuktorkad aprikos, hackad
    • ½ dl gula russin