- Börja med att mixa ingefära i råsaftscentrifugen och värm ugnen till 45°C (eller lägsta effekt).
- Blanda samman fröer, salt, kanel, vatten, lucumapulver, kokosolja och ingefärsjuice i en bunke och ställ in i kylen i 4 timmar. Den kommer där gå ihop sig och bilda en klibbig massa.
- Lägg ett smörpapper på en ugnsplåt och bred ut den kylda smeten i ett ca 0,5 cm tjockt lager. Låt plåten stå i ugnen ca 6 timmar. Ta därefter ut plåten ur ugnen och dela upp kexet i fyra delar och vänd på dessa. Lättast är att använda sig av två stekspadar. Ställ in i ugnen igen och låt stå ytterligare 5 timmar och låt sedan kexen svalna. Ibland kan man behöva köra kexen längre i ugnen, det gör inget om de får gå några timmar extra i ugnen.
- Nu har du ett par fantastiska rawkex som du kan kombinera till det mesta. Lägg på ett gott pålägg och bjud dina nära och kära på en måltid de inte kommer glömma.
- För att hålla kexen torra i skåp är det bra om man lägger de i en burk med rått ris. Detta suger upp fukt från kexen och bevarar dem torra.
Ingredienser
Rawkex med kanel och ingefära
- 1 dl sesamfrön
- 3 dl linfrön
- 1,5 dl hampafrön
- 0,5 dl chiafrön
- 0,7 msk Himalayasalt eller flingsalt
- 1 msk lucumapulver
- 2,5 msk kanel
- 4 dl vatten
- 1 dl ingefärsjuice (från centrifug)
- 2 msk kokosolja