Rawkex med kanel och ingefära

    Av Viktor Ingemarsson

    Dessa underbara rawkex fungerar mer som knäckebröd än kex. Det behövs en tork- eller varmluftsugn och en råsaftscentrifug. Har du ingen ugn av ovanstående karaktär går det bra att köra dem i en vanlig ugn med en sked i lucköppningen. Bra att veta: Kanel innehåller bl.a. Kalcium, järn och kalium. Hjälper till med matsmältningen och ökar förbränningen.

    1. Börja med att mixa ingefära i råsaftscentrifugen och värm ugnen till 45°C (eller lägsta effekt).
    2. Blanda samman fröer, salt, kanel, vatten, lucumapulver, kokosolja och ingefärsjuice i en bunke och ställ in i kylen i 4 timmar. Den kommer där gå ihop sig och bilda en klibbig massa.
    3. Lägg ett smörpapper på en ugnsplåt och bred ut den kylda smeten i ett ca 0,5 cm tjockt lager. Låt plåten stå i ugnen ca 6 timmar. Ta därefter ut plåten ur ugnen och dela upp kexet i fyra delar och vänd på dessa. Lättast är att använda sig av två stekspadar. Ställ in i ugnen igen och låt stå ytterligare 5 timmar och låt sedan kexen svalna. Ibland kan man behöva köra kexen längre i ugnen, det gör inget om de får gå några timmar extra i ugnen.
    4. Nu har du ett par fantastiska rawkex som du kan kombinera till det mesta. Lägg på ett gott pålägg och bjud dina nära och kära på en måltid de inte kommer glömma.
    5. För att hålla kexen torra i skåp är det bra om man lägger de i en burk med rått ris. Detta suger upp fukt från kexen och bevarar dem torra.

    Ingredienser

    Rawkex med kanel och ingefära

    • 1 dl sesamfrön
    • 3 dl linfrön
    • 1,5 dl hampafrön
    • 0,5 dl chiafrön
    • 0,7 msk Himalayasalt eller flingsalt
    • 1 msk lucumapulver
    • 2,5 msk kanel
    • 4 dl vatten
    • 1 dl ingefärsjuice (från centrifug)
    • 2 msk kokosolja