- Koka upp lagen med vin, vatten, socker och kryddor. Skala päronen och skär av lite i botten så de står stabilt. Sänk ner dem i lagen och koka/sjud i ca 30 min eller tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen. Koka ner ca hälften av den smakrika lagen till en sirap till serveringen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör och sirap i en kastrull och koka ihop. Rör ner mjölk, socker, vetemjöl samt havregryn samt nystött kardemumma och låt blandningen svälla i 15 min innan smeten klickas ut med tesked på plåtar med ordentligt mellanrum. Grädda flarnen 6–7 minuter tills de flutit ut och fått färg. Stansa ut hål i mitten av flarnen precis när du tagit ut dem ur ugnen om du vill kunna sätta flarnet på päronet.
- Vispa grädden med citronolja tills mjuka toppas formas – den ska absolut inte vara hårdvispad.
- Servera allt tillsammans!
Kombineras med fördel till ett knäckigt sött vin. Exempelvis Château La Rame Sainte-Croix-Du-Mont. Artnr: 7962
Ingredienser
- 4–6 st fasta, syrliga päron
- 5 dl Riesling (t.ex. Kloster Eberbach Spätelse)
- 2 dl vatten
- 1,5 dl socker
- 0,5 g saffran
- 1 vaniljstång – delad
Kardemummaflarn:
- 150 g smör
- 0,5 dl mörk sirap
- 0,5 dl mjölk
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 2 tsk nystött kardemumma
- 4 dl vispgrädde
- 5 droppar citronolja, kallpressad
Produkter i Riesling/saffranskokta päron med lättvispad grädde med citron och kardemummaflarn
Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”