Riesling/saffranskokta päron med lättvispad grädde med citron och kardemummaflarn

    Av Matlagerskan

    Ljuvliga päron med juliga smaker, saffran och kardemumma. Citronoljan ger grädden en härlig fräschör och passar perfekt ihop. Kombineras med fördel till ett knäckigt sött vin. Exempelvis Château La Rame Sainte-Croix-Du-Mont. Artnr: 7962

    1. Koka upp lagen med vin, vatten, socker och kryddor. Skala päronen och skär av lite i botten så de står stabilt. Sänk ner dem i lagen och koka/sjud i ca 30 min eller tills de är mjuka. Låt päronen svalna i lagen. Koka ner ca hälften av den smakrika lagen till en sirap till serveringen.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg smör och sirap i en kastrull och koka ihop. Rör ner mjölk, socker, vetemjöl samt havregryn samt nystött kardemumma och låt blandningen svälla i 15 min innan smeten klickas ut med tesked på plåtar med ordentligt mellanrum. Grädda flarnen 6–7 minuter tills de flutit ut och fått färg. Stansa ut hål i mitten av flarnen precis när du tagit ut dem ur ugnen om du vill kunna sätta flarnet på päronet.
    3. Vispa grädden med citronolja tills mjuka toppas formas – den ska absolut inte vara hårdvispad.
    4. Servera allt tillsammans!

     

    Kombineras med fördel till ett knäckigt sött vin. Exempelvis Château La Rame Sainte-Croix-Du-Mont. Artnr: 7962

    Ingredienser

    • 4–6 st fasta, syrliga päron
    • 5 dl Riesling (t.ex. Kloster Eberbach Spätelse)
    • 2 dl vatten
    • 1,5 dl socker
    • 0,5 g saffran
    • 1 vaniljstång – delad

    Kardemummaflarn:

    • 150 g smör
    • 0,5 dl mörk sirap
    • 0,5 dl mjölk
    • 2 dl socker
    • 2 dl vetemjöl
    • 2 dl havregryn
    • 2 tsk nystött kardemumma
    • 4 dl vispgrädde
    • 5 droppar citronolja, kallpressad

    Produkter i Riesling/saffranskokta päron med lättvispad grädde med citron och kardemummaflarn

    Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”