Svamprisotto

    Av Valentina Harris

    Det finns flera varianter på den här underbara rätt, då svamprisotto är en favorit för många. Det här receptet har en touch av vitlök och rosmarin för att få extra god smak från svampen.

    1. Blötlägg svampen i minst 45 minuter. Torka av svampen och hacka den i lagom stora bitar.
    2. Fräs hackad lök, vitlök och rosmarin i hälften av smöret tills den är mjuk.
    3. Lägg i svampen och stek den mjuk. Tillsätt vinet och koka ner till hälften.
    4. Tillsätt riset.
    5. Tillsätt sedan sjudande buljong, lite i taget under konstant omrörning. När buljongen kokat in, tillsätter man lite till och fortsätter så tills riset är mjukt med en liten kärna.
    6. Ta av från plattan och tillsätt resten av smöret och riven parmesanost
    7. Låt sedan vila några minuter innan servering

    Ingredienser

    • 50 g torkad svamp från Plantin
    • 1 gul lök, hackad
    • 1-2 vitlöksklyftor, hackade
    • en liten kvist rosmarin, hackad
    • 75 g smör
    • 1 stort glas vitt torrt vin
    • 350 g arborioris alt. carnaroli
    • 1,2 lit kyckling- eller grönsaksbuljong, sjudande, Salsus
    • havssalt
    • nymald svartpeppar
    • 50 g riven parmesan