Rocky road a la Roos

    Av Daniel Roos

    En dessert som innehåller extra allt; mjuk chokladbotten, kola, luftig mjölkchokladkräm, marshmallows och jordnötter. Barnsligt gott, och möjligt att servera elegant. Daniel tipsar: Får du marshmallows över kan du förvara dem i en burk med tättslutande lock i några dagar om du täcker dem med maizena.

    Chokladbotten

    1. Rör samman strösocker och ägg, det ska inte vispas. Smält smöret med chokladen. Rör försiktigt ner chokladen i äggblandningen avsluta med att vända i de torra ingredienserna.
    2. Fyll upp smeten i en djup form och baka i ugnen på 200 grader i ca 5 min (beroende på formens storlek). När bottnen svalnat låter man den vara kvar i formen, kolan ska hällas ovanpå.

     

     

    Chokladkola

    1. Koka upp sirap med strösocker, vispgrädde och mörk choklad under konstant omrörning.
    2. Använd en termometer och ta kastrullen från värmen vid 119 grader och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och frys pajen när den svalnat något.

     

     

    Marshmallows

    1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Väg upp äggvitan i en matberedare vispa den fluffig med första delen socker. Koka andra delen socker med vatten och glykos till 128 grader. När sockret når 128 grader ta av det från spisen, tillsätt gelatinet.
    2. Häll sockerlösningen i den uppvispade äggvitan och låt matberedaren vispa tills det svalnat (ca 35 grader). Sprita ut dina marschmallows på ett bakplåtspapper, pudra med maizena som du sedan skakar bort innan servering.

     

     

    Karamelliserade jordnötter

    Smält socker, tillsätt lite i taget, och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt jordnötter och rör runt ordentligt. Tillsätt smör och rör runt. Häll ut jordnötterna på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

     

     

    Mjölkchokladkräm

    1. I receptfilmen lagar inte Daniel chokladkräm, vill du se hur han gör kan du titta i det filmade receptet för hallonpannacotta, men det är inte svårt. Blötlägg gelatin i kallt vatten. Koka upp grädde och mjölk. Blanda äggula och socker. När gräddblandningen kokar, ta kastrullen från värmen och rör ned i äggblandningen.
    2. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud smeten under konstant omrörning till 83 grader. Tillsätt gelatin och sila smeten över den hackade chokladen. Mixa krämen slätt och låt den vila några timmar tills den stelna.

     

    Servering

    Skär bitar av pajen och dekorera med marshmallows, mjölkchokladkräm och karamelliserade jordnötter.

    Ingredienser

    Chokladbotten

    • 125 g smält smör
    • 110 g Mörk choklad, VALRHONA Guanaja 70%
    • 110 g strösocker
    • 100 g ägg
    • 35 g vetemjöl
    • 4 g salt

    Chokladkola

    • 45 g ljus sirap
    • 150 g strösocker
    • 187 g vispgrädde
    • 90 g Mörk choklad, VALRHONA Guanaja 70%
    • 90 g smör

    Marshmallows

    • 130 g äggvita (1 äggvita = ca 40 g)
    • 50 g socker
    • 150 g socker
    • 20 g glykos
    • 65 g vatten
    • 12 g gelatinblad

    Karamelliserade jordnötter

    • 200 g socker
    • 100 g jordnötter
    • 50 g osaltat smör

    Mjölkchokladkräm

    • 100 g mjölk
    • 100 g grädde
    • 50 g äggula (1 äggula = ca 20 g)
    • 20 g socker
    • 0.5 gelatinblad
    • 160 g Ljus choklad, VALRHONA Jivara 40%