Rotsellerifritters med karljohansvampskräm och picklat

    Av Kristin Åhlander

    Krispiga nuggets med mustig krämig svamppure som serveras med en syrlig och lite het kompott. Som förrätt eller vegetarisk varmrätt.

    Fritters

    1. Skölj rotsellerin ren och skär bort om det är jord kvar.
    2. Dela rotsellerin 2-3 gånger och koka den i lagen tills den blivit mjuk. Låt svalna
    3. Skär/dela/stansa rotsellerin i önskad form. Spara skalet.
    4. Torka bitarna mellan papper eller handduk för att få ut lite vätska.
    5. Panera bitarna i mjöl, sedan ägg och till sist panko.
    6. Stek dem i rikligt med smör eller olja så att riktigt badar i fett. När de fått gyllene fin färg lägger man dem på ett papper och saltar med flingsalt. Om man gillar syra så pressar man lite färsk citron över. I fettet som är kvar i pannan, Lägg i små bitar av skalet och stek gyllene.
    7. Salta.

    Karljohanssvampkräm

    1. Blötlägg svampen i 10 min. häll av vattnet och krama ur lite vätska försiktigt.
    2. I en kastrull lägger du sedan svampen, mjölk och grädde (det ska vara så att det täcker svampen. Koka ca 10 min.
    3. Lägg i svampen i en mixer, ta inte med all gräddblandning utan späd på om det behövs så att den inte blir för lös. Mixa helt slät. Sila den om den blir för klumpig och tillsätt smöret, salt och peppar till önskad smak och konsistens.

    Picklat

    1. Gör en 1-2-3 lag.
    2. Finhacka grönaskerna och låt dem ligga i lagen, gärna ett dygn om du har tiden på din sida.

    Ingredienser

    Fritters

    Koklag:

    • 2 st morot
    • ½ purjolök
    • 1 st lagerblad
    • 3 st kryddpeppar
    • salt
    • 1 st rotselleri
    • 1 dl vetemjöl
    • 2 uppvispade ägg
    • 3 dl panko ströbröd, Risberg
    • 2 msk flingsalt, Läsö
    Karljohanssvampkräm
    • 25 g karljohansvamp, torkad
    • 2 dl mjölk
    • 2 dl grädde
    • 3 msk smör
    • salt och peppar
    Picklat
    • 2 dl 1 2 3 lag (i del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten)
    • 2 st svartrot, skalade
    • 1 bit gurka
    • 2 st jalapeno

    Produkter i Rotsellerifritters med karljohansvampskräm och picklat

    Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”