Salsus Espagnole Skysås

    Av Øyvind Hjelle

    Passar till nötkött, lammlår, kalkon, revben eller kotletter.  

    1. Smält smöret och stek lök, bacon, morot, vitlök och svamp i 1 minut.
    2. Tillsätt mjölet, koka under omrörning tills det börjar bli nötfärgat.
    3. Tillsätt tomatpuré och låt det fräsa i 1 minut under omrörning.
    4. Tillsätt timjan, Salsus oxbuljong och rött vin under omrörning.
    5. Koka såsen på låg värme tills den är reducerad med 25%.
    6. Sila och smaka av med salt, grovmald svartpeppar och en sked smör.

    Totalt 7,5 dl.

    Ingredienser

    • 50 g mjöl
    • 100 g smör
    •  25 g bacon
    •  3 champinjoner
    •  ¼ morot
    •  ¼ lök
    • 1 vitlöksklyfta
    • 2 msk tomatpuré
    • 1 l oxbuljong
    • 1 dl rött vin
    • Smaka av med 25 g smör, salt och peppar