Salsus Rödvinssås

    Av Øyvind Hjelle

    Passar till allt rött kött och torsk/piggvar.    

    1. Bryn lök och vitlök lätt. Tillsätt timjan och lagerblad.
    2. Tillsätt sockret och låt det karamelliseras.
    3. Tillsätt rött vin och (ev. sherryvinäger), koka ned till 50%.
    4. Tillsätt Salsus demi glace Oxe och koka ned till 50%.
    5. Sila över i en ny kastrull, red med maizena, smaka av med salt.
    6. Rör i smör/nötsmör eller små bitar av märg.

    5 dl Rödvinssås

    Ingredienser

    • 25 g smör
    • 3 schalottenlökar
    • 2 vitlöksklyftor
    • 1 msk mörkt muscovadosocker ev. 2 msk sherryvinäger
    • 5 dl rött vin
    • 1 l Salsus Demi Glace Oxe
    • 4 kvistar timjan
    • Ett par lagerblad
    • 1 msk smör/nötsmör/märg
    • salt och maizena (valfritt)