Salt karamell & vaniljganache

    Av Fredrik Borgskog

    Fredrik Borgskog från Svenska Konditorlandslaget bjuder på ett recept med ljuvlig salt karamell- och vaniljganache.

    Ganache

    1. Koka upp grädde med vaniljfrön.
    2. Gör sedan en torr karamell av strösocker i en kastrull. Litet i taget. Häll sedan på grädden i tre omgångar i karamellen. Koka upp och låt svalna till 40 oC.
    3. Smält under tiden chokladen till 36-38 oC.
    4. Förbered en ram för ca 850 g att gjuta i. Gör emulsionen och avsluta med smöret. Mixa allt. Häll ut i ramen. Låt kristallisera till nästa dag.
    5. Stryk ett tunt lager choklad på toppen och strö sedan över bovete, quinoa och lite flingsalt.
    6. Dela i önskade bitar och doppa sedan i tempererad mjölkchoklad.

    Ingredienser

    Ganache

    • 545 g Valrhona Dulcey choklad
    • 250 g grädde
    • 30 g smör
    • 1 st vaniljstång (bara frön)
    • 5 g salt
    • 60 g socker
    • 15 g punch
    Övrigt
    • puffat bovete
    • puffad quinoa
    • flingsalt
    • mjölkchoklad till doppning