- Dela laxen i två lika stora bitar. Blanda socker, salt samt den stötta sanshopepparn och lägg på den ena laxbiten. Lägg den andra biten ovanpå, lägg i en plastpåse och tryck ut så mkt luft som möjligt innan påsen försluts. Lägg i kylen med en tyngd på i ca 2 dygn. Borsta bort alla större pepparbitar innan laxen skivas tunt.
- Reducera ner sojan tills hälften återstår, låt svalna. Rör samman sojan med äggulan och vinägern. Vispa ner oljan till tjock, fin konsistens.
- Ansa och klyv den gröna sparrisen, ansa och hyvla ner den vita sparrisen. Dressa med citronjuice, sesamolja och salt.
- Skiva citronen mkt tunt och plocka bort ev. kärnor. Lägg citronen i lager med salt emellan mkt tätt i en liten burk. Låt stå svalt minst 2 dagar.
- Blöt rispapperet och lägg ut på en fuktad handduk. Lägg på korianderblad och sedan den gravade laxen. Lägg sedan picklad citron och sparrissallad i en sträng och rulla ihop i en fin rulle, strö över lite yuzurostade sesamfrön. Dela på mitten och servera med sojamajo.
Ingredienser
Lax
- 360 g salmalax
- 2 msk socker
- 2 msk salt
- 1 tsk grovstött sanshopeppar
Sojamajo
- 3 msk ljus, japansk soja av god kvalitet
- 1 äggula - rumstempererad
- 0,5 msk schalottenlöksvinäger
- ca 1,5 dl olja
Sparrissallad
- 1 knippe grön sparris
- 4 st vit sparris
- 0,5 citron – juicen
- 0,5 tsk sesamolja
- salt
Picklad citron
- 1 ekologisk citron
- 2 msk salt
Montering
- 1 pkt rispapper
- 1 knippe färsk koriander
- 2 msk yuzurostade sesamfrön