Sanshogravad lax med sparrissallad i rispapper

    Av Matlagerskan

      Dryckestips: Kloster Eberbach Riesling Spätlese, Mycket frisk, druvig smak med sötma, perfekt till asiatiska smaker Artnr. 625701 Pris: 119:-

    1. Dela laxen i två lika stora bitar. Blanda socker, salt samt den stötta sanshopepparn och lägg på den ena laxbiten. Lägg den andra biten ovanpå, lägg i en plastpåse och tryck ut så mkt luft som möjligt innan påsen försluts. Lägg i kylen med en tyngd på i ca 2 dygn. Borsta bort alla större pepparbitar innan laxen skivas tunt.
    2. Reducera ner sojan tills hälften återstår, låt svalna. Rör samman sojan med äggulan och vinägern. Vispa ner oljan till tjock, fin konsistens.
    3. Ansa och klyv den gröna sparrisen, ansa och hyvla ner den vita sparrisen. Dressa med citronjuice, sesamolja och salt.
    4. Skiva citronen mkt tunt och plocka bort ev. kärnor. Lägg citronen i lager med salt emellan mkt tätt i en liten burk. Låt stå svalt minst 2 dagar.
    5. Blöt rispapperet och lägg ut på en fuktad handduk. Lägg på korianderblad och sedan den gravade laxen. Lägg sedan picklad citron och sparrissallad i en sträng och rulla ihop i en fin rulle, strö över lite yuzurostade sesamfrön. Dela på mitten och servera med sojamajo.

    Ingredienser

    Lax

    • 360 g salmalax
    • 2 msk socker
    • 2 msk salt
    • 1 tsk grovstött sanshopeppar

    Sojamajo

    • 3 msk ljus, japansk soja av god kvalitet
    • 1 äggula - rumstempererad
    • 0,5 msk schalottenlöksvinäger
    • ca 1,5 dl olja

    Sparrissallad

    • 1 knippe grön sparris
    • 4 st vit sparris
    • 0,5 citron – juicen
    • 0,5 tsk sesamolja
    • salt

    Picklad citron

    • 1 ekologisk citron
    • 2 msk salt

    Montering

    • 1 pkt rispapper
    • 1 knippe färsk koriander
    • 2 msk yuzurostade sesamfrön