-
Glass
Vispa ihop äggulorna och sockret, koka samtidigt upp mjölken och grädden med vaniljstången. Slå grädd/mjölken över äggblandningen och vispas runt. Tärna rågbrödet i centimeter stora bitar och lägg ner i den varma glassmeten. Låt glassen stå så till nästa dag och mixa därefter och kör smeten i glassmaskin.
-
Karamel
Lakrits, råsocker och vatten kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.
-
Rabarber
Rabarbern skalas, (skalen sparas) och skärs i fyra centimetersbitar, bryns i smör och karamellisieras med de två sockersorterna. Rabarberskalen läggs i en passande burk och fylls upp med socker låt stå så i 3 dagar och mixa sedan sockret, låt torka. Kan användas i bakverk osv istället för vanligt socker.
Ingredienser
Rågbrödsglass
- 100 g äggula
- 120 g strösocker
- 3 dl mjölk
- 3 dl grädde
- 1 vaniljstång Bourbon
- 150 g sött rågbröd med sirap och brödkryddor
Lakritskaramel
- 2 tsk lakritspulver
- ½ dl muscovadosocker mörkt
- 1 dl vatten
Stekta rabarber
- 400 g rabarber
- osaltat smör
- 3 msk socker
- 3 msk muscovadosocker ljust