Stekta rabarber med rågbrödglass och lakrits

    Av Tomas Gustavsson

    Dryckestips! Kombineras med fördel med ett sött vin som även har en hög syra för att matcha syran i Rabarbern. Exempelvis Cuveé Beerenauslese 2016, Kracher, Burgenland, Österrike. Artikelnr 83007.

    1. Glass

      Vispa ihop äggulorna och sockret, koka samtidigt upp mjölken och grädden med vaniljstången. Slå grädd/mjölken över äggblandningen och vispas runt. Tärna rågbrödet i centimeter stora bitar och lägg ner i den varma glassmeten. Låt glassen stå så till nästa dag och mixa därefter och kör smeten i glassmaskin.

    2. Karamel

      Lakrits, råsocker och vatten kokas ihop på medelvärme till en simmig karamell.

    3. Rabarber

      Rabarbern skalas, (skalen sparas) och skärs i fyra centimetersbitar, bryns i smör och karamellisieras med de två sockersorterna. Rabarberskalen läggs i en passande burk och fylls upp med socker låt stå så i 3 dagar och mixa sedan sockret, låt torka. Kan användas i bakverk osv istället för vanligt socker.

    Ingredienser

    Rågbrödsglass

    • 100 g äggula
    • 120 g strösocker
    • 3 dl mjölk
    • 3 dl grädde
    • 1 vaniljstång Bourbon
    • 150 g sött rågbröd med sirap och brödkryddor

    Lakritskaramel

    • 2 tsk lakritspulver
    • ½ dl muscovadosocker mörkt
    • 1 dl vatten

    Stekta rabarber

    • 400 g rabarber
    • osaltat smör
    • 3 msk socker
    • 3 msk muscovadosocker ljust