Smörstekt röding med saffransmörsås och bakad kål toppat med nässelpulver och regnbågsrom

    Av Matlagerskan

    En fyllig och god sås med saffran passar utmärkt till röding. Kombineras med fördel tillsammans med en Champagne i fylligare och smakrikare stil med frisk syra. Exempelvis Palmer & Co Vintage 2016. Artnr: 7867

    1. Koka upp vinäger, vin, lök och saffran – låt reducera ner till hälften. Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop under några minuter. Tillsätt smöret i klickar under kraftig vispning tills såsen tjocknar och är helt slät – låt stå på låg temp. tills servering.
    2. Sätt ugnen på 220 grader. Dela spetskålen i 4 klyftor och lägg på en plåt, hyvla på smör och salta och peppra ordentligt och tillaga i ca 20 minuter i ugnen.
    3. Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i rödingen med skinnsidan ner, salt och peppra och stek sedan tills värmen gått igenom ca hälften av fiskens tjocklek – sätt in i ugnen på eftervärmen från kålen ett par minuter – det ska fortfarande finnas lite kärna i fisken.
    4. Lägg gärna upp i en djup tallrik eller vid skål så såsen kommer till som rätt – börja med kålen, fisken, såsen och toppa med rom, dill och pudra över lite nässelpulver som ger en djup, grön smak som lyfter anrättningen ytterligare ett snäpp.

    Ingredienser

    • 4 portionsbitar röding (ca 150 g var)
    • 25 g smör
    • salt och peppar

    Smörsås:

    • 1 stor schalottenlök – finhackad
    • 0,5 g saffran
    • 1,5 msk vitvinsvinäger
    • 2 dl vitt vin
    • 0,5 dl grädde
    • 0,5 dl hummerfond
    • 175 - 200 g smör
    • salt och vitpeppar
    • 1 spetskål
    • smör
    • salt och peppar

    Till servering:

    • nässelpulver
    • regnbågsrom
    • ev. dillkronor eller dill

    Produkter i Smörstekt röding med saffransmörsås och bakad kål toppat med nässelpulver och regnbågsrom

    Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”