- Koka upp vinäger, vin, lök och saffran – låt reducera ner till hälften. Tillsätt grädde och fond och låt koka ihop under några minuter. Tillsätt smöret i klickar under kraftig vispning tills såsen tjocknar och är helt slät – låt stå på låg temp. tills servering.
- Sätt ugnen på 220 grader. Dela spetskålen i 4 klyftor och lägg på en plåt, hyvla på smör och salta och peppra ordentligt och tillaga i ca 20 minuter i ugnen.
- Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i rödingen med skinnsidan ner, salt och peppra och stek sedan tills värmen gått igenom ca hälften av fiskens tjocklek – sätt in i ugnen på eftervärmen från kålen ett par minuter – det ska fortfarande finnas lite kärna i fisken.
- Lägg gärna upp i en djup tallrik eller vid skål så såsen kommer till som rätt – börja med kålen, fisken, såsen och toppa med rom, dill och pudra över lite nässelpulver som ger en djup, grön smak som lyfter anrättningen ytterligare ett snäpp.
Ingredienser
- 4 portionsbitar röding (ca 150 g var)
- 25 g smör
- salt och peppar
Smörsås:
- 1 stor schalottenlök – finhackad
- 0,5 g saffran
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 2 dl vitt vin
- 0,5 dl grädde
- 0,5 dl hummerfond
- 175 - 200 g smör
- salt och vitpeppar
- 1 spetskål
- smör
- salt och peppar
Till servering:
- nässelpulver
- regnbågsrom
- ev. dillkronor eller dill
Produkter i Smörstekt röding med saffransmörsås och bakad kål toppat med nässelpulver och regnbågsrom
Werners målsättning är att alltid vara i frontlinjen när det gäller mat och matkultur. Vi har byggt relationer och skapat ett förtroende på marknaden genom att stå för vår affärsidé: ”I nära relation, förser vi gourmeten med kunskap, inspiration och smaker som förhöjer måltidsupplevelsen”