Sharonfruktsdröm

    Av Viktor Ingemarsson

    Det här är en väldigt trevlig krämig sallad som passar på alla buffébord och till alla typer av knytkalas. Emulsioner, det vill säga när man binder ihop t.ex. vatten och olja, kan smaksättas efter humör och säsong för att förändra en rätt. Överallt finns det en mängd olika smakkombinationer som väntar på att bli upptäckta. Experimentera och upptäck nya smaker som gifter sig, kombinationer man inte alltid tänker på. Att utveckla och upptäcka är det jag tycker är roligt, det är bara fantasin och experimentlustan som sätter gränser. För att göra den här underbara salladen behövs en blender/kannmixer, en matberedare och en mandolin eller en rotfrukts- eller potatisskalare. Bra att veta: Zucchini innehåller A-vitamin och mineralerna järn, magnesium, fosfor och zink.

    Sallad

    1. Blötlägg mandel i vatten, ca 6 timmar, och häll av vätskan.
    2. Skölj och skär zucchini på längden med hjälp av en mandolin. Strimla sedan arken med kniv så det bildas längre tagliatelle-liknande strimlor. Lägg dessa i en större bunke och ställ åt sidan.
    3. Mixa mandel stötvis tillsammans med koriander och flingsalt i en matberedare så att inga hela mandlar återstår. Blanda ned i bunken tillsammans med zucchinin. Skär därefter avokado i mindre kuber och vänd ned i salladen.

    Sharonfruktsemulsion

    1. Du behöver en blender för att göra emulsionen. Mixa limesaft, vatten och sharonfrukt till en jämn kräm. Tillsätt sedan oljan i mindre omgångar under tiden mixern är i gång. Tillsätter du för mycket olja på en gång skär sig ”majonnäsen”.
    2. Ställ in i kylen om du inte ska använda den direkt.

    Servering

    1. Blanda dressing och sallad väl. Vänd ner spenat mot slutet och fördela salladen på tallrikar. Avsluta med att strö över solroskärnor och eventuella andra fröer. Jag brukar även dekorera rätten med några ätbara blommor, eller varför inte brysselkål och strimlad eller hyvlad polkabeta.
    2. Servera genast och avnjut sedan denna himmelska sallad med någon du tycker om.

    Ingredienser

    Sallad

    • 500 g zucchini
    • 2 dl mandel (blötlagda 6 timmar)
    • 1 knippen koriander
    • 100 g spenat
    • 1 st avokado
    • 1 dl solroskärnor
    • 0,5 msk flingsalt

    Sharonfruktsemulsion

    • 0,5 st lime
    • 2 dl rapsolja
    • 2 dl vatten
    • 2 st sharonfrukter