Sjögräsnudelsallad

    Av Viktor Ingemarsson

    Den här rätten är en av mina absoluta storfavoriter. Förhoppningsvis blir den din med. En nudelsallad att bjuda de mest kräsna gäster på, full med smaker och en rätt som genererar en behaglig mättnadskänsla efteråt. Smakerna är influerade från det asiatiska köket och har de klassiska fem ingredienserna i sig – vitlök, chili, ingefära, koriander och limeblad. Det kan helt enkelt inte bli annat än bra. Bra att veta: Mango innehåller C-vitamin och är en av de få frukter som innehåller E-vitamin.

    Sallad

    1. Blötlägg solros- och pumpakärnor ca 6h före användning.  Skär sjögräsnudlarna. Själv brukar jag dela ett paket i fem delar med kniv och därefter separera dem från varandra i en bunke. Skölj nudlarna i vatten och blötlägg i 1-2 minuter. Häll av vattnet och vänd därefter i dressingen. Låt dra i ca 8-10 minuter.
    2. Strimla pak soi fint och lägg i en separat bunke. Hacka sedan broccoli, morot och tärna ned avokado. Skär tomater i större bitar samt strimla zucchini och addera till vad som nu börjar bli en underbar blandning grönsaker. Häll av vätskan från solros- och pumpakärnorna och vänd ned i salladen tillsammans med bär och spenat.
    3. När du märker att nudlarna har mjuknat i dressingen är det dags att blanda i dessa i salladen tillsammans med dressingen. Blanda runt ordentligt och servera i djupa tallrikar. Servera gärna med en skiva vattenmelon vid sidan för att bryta smakerna och tillföra ytterligare fräschör till rätten. Sen är det bara för dig och dina gäster att hugga in. En rätt som kommer garantera succé bland dina nära och kära.

    Dressing

    1. Hacka vitlök, chili, koriander, ingefära, limeblad och mango och mixa i en blender/kannmixern.
    2. Häll därefter i soja och olja och mixa till en jämn dressing.

    Ingredienser

    Sallad

    • 300 g sjögräsnudlar
    • 1 st pak soi (kinakål)
    • 0,5 dl gojibär
    • 70 g spenat
    • 1 dl broccoli
    • 2 dl morot
    • 1 st avokado
    • 0,5 dl pumpakärnor (blötlagda 4 tim)
    • 0,5 dl solroskärnor (blötlagda 4 tim)
    • 2 dl zucchini
    • 5 st tomater
    • 1 dl mungböngroddar
    • 2 skivor vattenmelon

    Dressing

    • 0,5 st solo vitlök
    • 4 cm chili
    • 0,5 knippe koriander
    • 2,5 cm färsk ingefära
    • 4 st limeblad
    • 0,5 dl sesamolja
    • 0.5 dl tamarisoja
    • 1 dl vatten
    • 1 dl mango