Smörbakad vit sparris, lakritspärlor, riven äggula, rostad lök och brynt smörkräm

    Av Niklas Bergh

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vitt vin i torr och medelfyllig stil med tydlig fruktkoncentration samt hög frisk syra. Exempelvis Kloster Eberbach, Steinberger riesling trocken.

    1. Sparris: Skala sparrisen noggrant. Vacuumpacka sparrisen tillsammans med övriga ingredienser. Baka av på ånga 85°C i 25 minuter. Kyl i isvatten.
    2. Pärlor: Blanchera tapiokapärlorna i vatten i 10 sekunder, spola av. Häll sedan ner i kokande vatten igen och låt koka 20 minuter under omrörning. Smält lakritsstång i vatten på spis och kyl ner. Blanda med kokta pärlorna, låt vila 30 minuter.
    3. Lök: Hacka löken, koka upp i mjölken. Sila av löken och panera den i rågmjölet. Fritera på 170°C till gyllene. Pudra med vinägerpulver och salt.
    4. Smörkräm: Vispa äggula och citron över vattenbad, tillsätt smör lite åt gången.
    5. Torkad äggula: Mixa samman salt, socker och lakrits-stång till ett pulver. Grava äggulorna i blandningen i 8 timmar. Torka gulorna på 55°C i 12 timmar. Riv på rivjärn.
    6. Montering: Lägg sparrisarna i botten och bygg uppåt, toppa med atzinakrasse.

    Ingredienser

    Sparris

    • 12 vita sparrisar AA
    • 3 msk mjölk
    • 20 g smör
    • 1 tsk socker
    • 1 tsk salt

    Pärlor

    • 1 msk tapiokapärlor
    • 10 g lakritsstång, krossad
    • 100 g vatten

    Lök

    • 1 gul lök
    • 2 dl mjölk
    • 1 dl grovt rågmjöl
    • 1 tsk vinägerpulver, Sosa
    • ½ tsk salt

    Smörkräm

    • 60 g äggula
    • 200 g brynt smör
    • 10 g pressad citron

    Torkad äggula

    • 2 äggulor
    • 40 g socker
    • 40 g salt
    • 10 g lakritsstång