Sommardessert

    Av Fredrik Johansson

    Dryckestips! Kombineras med fördel tillsammans med ett vitt vin med mycket sötma och lång eftersmak. Exempelvis ett vin i stilen Trockenbeerenauslese från Tyskland.

    1. Bavaroise: Blötlägg gelatin. Koka puré, citronsaft, socker och vaniljstång. Blanda samtidigt äggula och resterande mängd socker. Rör ner äggblandningen i uppkoket och sjud till 83°C. Blanda ner gelatinet och det sedan svalna. Blanda sist med lättvispad grädde.
    2. Coulis: Blanda en liten del av sockret med pektinet. Koka sedan upp puré, citronsaft, glukos och resterande mängd socker. Tillsätt sen pektin/sockerblandningen och låt koka 2–3 minuter.
    3. Maräng: Blanda puré med vatten och rör ner äggvitepulvret, låt svälla lite så det blandar sig väl. Vispa upp tillsammans med socker och rör sist ner florsocker. Torka i ugn på 55-60°C minst 3 timmar. Gärna över natten.
    4. Glass: Blötlägg gelatinet. Koka upp puré, grädde och glukos. Blanda samtidigt äggula och socker. Blanda ner äggblandningen i uppkoket och sjud till 83°C. Rör i det urkramade gelatinet. Fyll upp ett pacojetrör.
    5. Crumble: Skrapa ur fröna och kör allt tillsammans i en mixer till smulor. Lägg på silipat och ställ i kyl. Baka sedan av på 175° i 10-15 minuter.

    Ingredienser

    Rabarberbavaroise

    • 2 blad gelatin
    • 250 g rabarberpuré, Sicoly
    • 25 g citronsaft
    • 62 g strösocker
    • 1/2 vaniljstång
    • 95 g äggula
    • 15 g strösocker
    • 300 g grädde

    Jordgubbscoulis

    • 75 g strösocker
    • 5 g pektin
    • 250 g jordgubbspuré, Sicoly
    • 20 g citronsaft
    • 25 g glukos, Sosa

    Jordgubbsmaränger

    • 50 g jordgubbspuré, Sicoly
    • 35 g vatten
    • 8 g Albumin, äggvitepulver, Sosa
    • 80 g strösocker
    • 80 g florsocker

    Jordgubbsglass

    • 1,5 blad gelatin
    • 200 g jordgubbspuré, Sicoly
    • 300 g grädde
    • 25 g glukos, Sosa
    • 90 g äggula
    • 120 g strösocker

    Vaniljcrumble

    • 1 vaniljstång
    • 125 g strösocker
    • 125 g smör
    • 240 g vetemjöl