Svamprisotto smaksatt med crème på Karl-Johan och vit tryffel serveras med palsternackschips

    Av Matlagerskan

    1. Hacka löken och vitlöken fint och fräs på låg värme ihop med riset i smör och olja tills både löken och riset blivit transparanta – de ska inte få färg. Slå på vinet och låt koka in i riset. Späd med den varma grönsaksbuljongen lite i taget till önskad konsistens på riset. Stäng av värmen och smaksätt risotton med parmesan, tryffelcreme, smör samt salt och peppar.
    2. Skär palsternacka så tunt som möjligt gärna med mandolin. Låt torka på papper en stund och fritera sedan lite i taget i oljan som värmts till 180 grader i en tjockbottnad kastrull. Fritera i 1-2 min och låt chipsen sedan rinna av på papper. Salta och servera till risotton.

    Ingredienser

    • 300 g svamp t.ex. skogschampinjoner
    • 3 schalottenlökar
    • 1 klyfta vitlök
    • 3 dl risottoris
    • 2 msk smör
    • 1 msk olivolja
    • 2 dl vitt torrt vin
    • 9 dl grönsaksbuljong av god kvalité
    • 2 dl riven parmesanost
    • 2 msk smör
    • 30 g Karl-Johan- och vit tryffelcreme
    • salt och nymald peppar
    • 200 g tunt skuren palsternacka
    • 5 dl neutral matolja
    • salt