Tagliatelle alla carbonara

    Av Alexandra Zazzi

    Det klassiska receptet från Lazio innehåller ingen mjölk eller grädde utan bara ägg, lök, pancetta och pecorinoost. Själv tycker jag att den blir lite mjukare i smaken och såsigare med mjölkprodukter i. Är man känslig mot laktos kan man bara byta ut mot laktosfria produkter och använda sig av vällagrade ostar. Zazzis tips: Lite beroende på kvalitén på din pancetta eller fläsk steker man den olika hårt. Har jag god lufttorkad pancetta så låter jag den bara gå i pannan någon minut tillsammans med löken utan att få färg.

    Pastadeg Tagliatelle

    1. Lägg durumvetet i matberedaren med degkroktillsats. Knäck i 2 av äggen och låt maskinen arbeta i 8-10 minuter. (det kommer att bli som ett pulver). Knäck i sista äggen och häll i olivoljan. Nyp och känn på degen, den skall vara fast som häftmassa. Tillsätt ev. vatten om den känns för torr. Arbeta degen någon minut för hand och gör en boll. Slå in i plastfolie. Låt vila minst 1 timma.
    2. Kavla ut degen i maskinen flera gånger på den bredaste valsen. Det är ett sätt att arbeta ihop degen ytterligare. Vik ihop pastan varje gång du arbetar den igenom maskinen.
    3. Minska avståndet mellan valsarna under tiden du arbetar tills du fått den tjocklek som passar din pasta.
    4. Dela i lagom längd (22-25 cm) och kavla ut genom tagliatelle insatsen på pastamaskinen eller skär i 7 mm tunna strimlor för hand.

    Carbonara

    1. Tärna fläsket och stek med olja och smör i panna. Lägg i löken efter några minuter när fläsket börjar få färg och sänk värmen. Låt löken bli genomskinlig. Tag av från spisen.
    2. Vispa samman ägg, parmesan, peppar och mjölkgrädde i en skål.
    3. Koka pastan i lättsaltat vatten 2-3 minuter till al dente (med tuggmotstånd). Vänd om snabbt i äggblandningen och sedan i pancetta/lökblandningen. Servera med nyriven parmesan eller pecorino på toppen. Servera med äggula i skal.

    Ingredienser

    Pastadeg Tagliatelle

    • 3 ägg
    • 5 dl durumvete
    • 1,5 msk mild olivolja
    • vatten efter behov

    Carbonara

    • 4 ägg
    • 4 ägg (att ställa ett i varje portion)
    • 1 dl färskt riven parmesanost eller 1 dl färskriven pecorinoost
    • 1 dl mjölkgrädde (hälften av varje) eller bara mjölk
    • 150 g pancetta
    • 1 gul lök
    • 1,5 msk olivolja
    • 1 msk smör
    • nymalen svartpeppar