Tartelett med granbarrssylt, inkokt silverlök, kräm på lagrad ost & kål marinerad i granskottsolja

    Av Fredrik Andersson

    En elegant version av en ostmacka ”extra allt”, den syrliga löken bryter av mot den smakrika ostkrämen.

    Tarteletter

    1. Ta valfria små tartelettformar och stansa ut plattor som får plats i tartelettformen.
    2. Sätt sedan 5 tartelettformat på varandra och fritera i 170 grader olja ca 2 minuter. Håll lätt press på formarna med en sked.
    3. Ta sedan ur och låt fritera ytterligare 1 minut.
    4. Låt sedan svalna på papper så att oljan rinner av.

    Kräm på lagrad ost

    1. Riv osten fint.
    2. Smält sedan osten med grädde och lägg sedan i en mixer.
    3. I med ett ägg och mixa till slät konsistens.
    4. Häll i oljan droppvis så att det bildar en emulsion.
    5. Smaka av med vinäger och salt. Lägg i spritspåse.

    Inkokt silverlök

    1. Hacka silverlöken fint och sautera i lite smör.
    2. Slå sedan på sherryvinäger, champagnevinäger, vatten och socker och låt koka ihop tills löken är helt mjuk.
    3. Smaka av med salt och vänd i granolja.

    Kål i granskottolja

    1. Vänd alltsammans i en bunke och låt marinera i minst 1 timma.

    Vid servering

    1. Bottna tarteletterna med kålen.
    2. Fortsätt med osträm och silverlök.
    3. Toppa sedan med lite extra riven ost, granbarrssylt samt pudra över torkad mixad dragon.

     

    Ingredienser

    Tarteletter

    • 20 st wonton degsark
    • frityrolja

    Kräm på lagrad ost

    • 200 g lagrad ost, tex Wrångebäcksost eller Svecia
    • 100 g vispgrädde 40%
    • 1 st ägg
    • 500 g matolja
    • 20 g champagnevinäger
    • Laseösalt

    Inkokt silverlök

    • 2 st silverlökar
    • 1 msk smör
    • 2 msk sherryvinäger
    • 2 msk champagnevinäger
    • 1 dl vatten
    • 2 msk socker
    • 1 msk granolja, Högtorp Gård
    • salt

    Kål i granskottolja

    • 2 dl kålblad plockade (gärna brysselkål eller spetskålsblad
    • 1 msk citronskal
    • 1 tsk dragon, torkad och malen
    • 2 msk granskottsolja, Högtorp Gård
    • salt

    Vid servering

    • 2 msk granbarrssylt, Högtorp gård
    • 1 tsk dragon, torkad och mixad.