Tomatsås

    Av Alexandra Zazzi

    Tomatsås livräddaren i vardagsmatlagningen! Det är härligt att alltid ha färdig tomatsås hemma. Det är en sådan perfekt grund till otroligt många rätter. Jag brukar koka en jättegryta med sås, en sås som jag smaksätter sparsamt och fryser in i gamla mjölkförpackningar som jag diskat ur. 5 dl per förpackning brukar vara lagom. När jag ska använda den kryddar jag upp såsen med färska örter. Zazzis tips: Tärna Mozzarella och blanda med hackad basilika, mild olivolja och varm tomatsås. Blanda med nykokt pasta och njut.

    1. Skala lök, vitlök och morot. Skölj selleristjälken. Kör grönsakerna i matberedare med knivtillsats eller hacka för hand.
    2. Låt svettas på medelhög värme i en stor kastrull med olivolja. Lägg i tomater och lagerblad, låt puttra i lugn och ro ett par timmar. Prata snällt med den och rör om då och då så att den inte bränner i botten.
    3. Smaka av med salt och peppar. Krydda med färska örter när du skall använda den.

    Ingredienser

    Tomatsås

    • 1 gul lök
    • 1 klyfta vitlök
    • 1 morot
    • 0,5 stjälk selleri
    • 0,75 dl olivolja
    • 4 burkar hela skalade tomater av bra kvalité
    • 1 lagerblad
    • salt och peppar