Udonnudlar med långkokt fläsklägg och onsenägg
- Lägg fläsklägget i en kastrull och fyll på med vatten så att hela lägget täcks. Lägg i misopasta och grovhackad morot och gul lök. Låt sjuda i 4- 5 h beroende på storlek. Stick i en sticka i köttet för att dubbelkolla att det är helt genomkokt. Koktiden kan kortas med en tryckkokare.
- Köttet skall falla isär från benet och vara riktigt mört när det är klart. Plocka ner fläsket i strimlor på en ugnsfast form, spara buljongen, smaksätt med chipotle glacen. Baka i ugnen i ca 15 min på 220 g. Fläsket skall karamelliseras och det är gott om det blir lite bränt. Rör om då och då så att allt blir gräddat.
- Sila buljongen från fläsklägget. Ånga böngroddar, låt dem svalna och smaksätt med shishimi togarashi, soja, sesamolja och lime. Finhacka salladslöken. Rosta sesamfrön i en torr stekpanna. Klipp noribladen i strimlor om 3 cm långa och 5 mm breda.
- Om du vill göra en avancerad anrättning, baka hela ägg i vattenbad som håller 63 grader i ca 2 timmar. Det ger en äggula som kommer vara krämig, men vitan lösare. Ett enklare sätt är att pochera äggen i en kastrull. Koka då upp 1 liter vatten, 1 tsk ättika och 1 nypa salt. Låt sjuda och knäck äggen i en soppslev. Lägg försiktigt ned dem i vattnet, sjud äggen i 3-4 minuter beroende på hur stora äggen är. Äggulan skall bli krämig. Värm upp buljongen på spisen och lägg i nudlarna. Låt dem sjuda i buljongen tills de faller isär, häll upp i djupa skålar. Lägg i munggroddarna och det rostade fläsklägget. Placera ägget på fläsket och strö över salladslök, sesamfrön och noristrimlor.
Rostad shiitakesvamp
- Rensa svampen och blanda ihop med soja och sesamolja. Skala och riv ingefäran och vitlök.
- Blanda allt i en bunke så att alla svampar blir marinerade. Lägg svampen på en plåt och ställ i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter.
Chipotle glace
- Börja med att karamellisera sockret i en tjockbottnad kastrull till det blir en gyllenbrun färg. Hacka chipoteln och vitlöken. Lägg ner i sockret och rör runt ett par varv. Häll på citrusjuice och låt reducera till 2/3 delar i ca 1 timme.
- Mixa med en stavmixer och avsluta med fisksåsen.
Ingredienser
Udonnudlar med långkokt fläsklägg och onsenägg
- 1 rimmat fläsklägg på ben
- 4 paket udonnudlar färska eller färskfrysta
- 4 ägg
- 100 g munggroddar/böngroddar
- 6 msk soja
- 0,5 tsk sesamolja
- 0,5 lime (saften av)
- 1 nypa shishimi togarashi (japansk kryddblandning)
- 1 knippe salladslök
- 4 msk rostade sesamfrön
- 1 liter silad fläsk/misobuljong
- 1 gul lök
- 1 morot
- 0,5 dl misopasta
- 1 dl rostad shiitakesvamp
- 2 noriblad
Rostad shiitakesvamp
- 200 g shiitake svamp
- 0,5 dl soja
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 msk ingefära
- 1 sesamolja efter smak
Chipotle glace
- 1 dl socker
- 1 king solo vitlök
- 2 st torkade chipotle
- 1 dl citron juice
- 1 dl lime juice
- 2 dl apelsinjuice
- 0,5 dl fisksås