Valrhona Caraibe chokladpastej

    Av Henrik Djivjak

    Med maräng, citronglass och brända mandlar med flingsalt.

    1. Pastej: Koka upp philadelphiaosten med grädden. Tillsätt äggen och häll det över chokladen, mixa smeten slät med stavmixer. Fyll upp smeten i silikonformar och baka på 95°C. Beroende på formstorlek tar det olika lång tid, men smeten skall sluta dallra. Kyl ner.
    2. Glass: Koka upp mjölk, socker och glukos. Tillsätt citronzesten och låt kallna helt. Tillsätt citronsaft i den kalla lagen. Sila och frys i pacojetbehållare. Kör i pacojet vid servering.
    3. Mandlar: Smält florsockret tillsammans med mandeln, rör hela tiden. När sockret smält och lagt sig som ett lager runt mandeln strö över flingsalt. Ta av från värmen låt vila cirka 1 minut. Tillsätt 1 dl florsocker och blanda. Häll upp mandlarna på en silipatmatta och separera dom från varandra.

    Ingredienser

    Caraibe chokladpastej

    • 230 g philadelpiaost
    • 200 g vispad grädde
    • 385 g Caraibe 66%, Valrhona
    • 2 st ägg

    Citronglass

    • 1 liter mjölk
    • 250 g strösocker
    • 100 g glukos, Sosa
    • zest och saft av två citroner

    Brända mandlar

    • 250 g skalad hel mandel
    • 3+1 dl florsocker
    • flingsalt