Varmt rotselleriskum med tryffel, bitter choklad och kanderad rotselleri

    Av Simon Quartey

    Dryckestips! Kombineras med fördel med en smakrik, fyllig Champagnen, gärna med lite naturlig sötma och mognadsinslag för att möta tryffeln och chokladen. Exempelvis Charles Heidsieck Brut Reservé MV, Champagne, Frankrike. Artikelnr 10201.

    1. Gröp ur allt kött ur rotsellerin och fräs det gyllenbrunt i det brynta smöret på medelhög värme. Sänk värmen och tillsätt juicen, koka in juicen i sellerin i 1 minut, tillsätt mjölk och grädde. Sjud i 10 minuter, mixa slätt med stavmixer, montera ner proespuma hot i slutet. Häll över blandningen i sifon och ladda med 2 gräddpatroner.
    2. Reducera lönnsirapen något tills trögflytande, tillsätt kuben och karamellisera lätt.
    3. Servera förslagsvis på ställbar sked, tillsätt en skiva hyvlad svart tryffel och riv lite chokladflingor från Valrhona. Fungerar även bra som dessert med ett gott kaffe till!

    Ingredienser

    Rotselleriskum

    • 250 g saltbakad rotselleri
    • 75 g brynt smör
    • 1 dl rotsellerijuice (från råsaftcentrifug)
    • 4,5 dl gammaldags mjölk
    • 1 dl vispgrädde
    • 4 tsk proespuma hot Sosa

    Kanderad rotselleri

    • 250 g saltbakad rotselleri, al dente i 2x2 cm kuber
    • 1 dl lönnsirap

    Servering

    • färsk svart tryffel
    • chokladflingor Le noir extra Amer 85% Valrhona alternativt Valrhona Abinao 85%