Aioli
- Mixa samman avokado och vatten till en kräm. Tillsätt därefter melon, vitlök och olja och mixa ytterligare.
- Finhacka avokado, vitlök, cashewnötter, koriander, sparris, blomkål, melon och fänkål. Mixa därefter ned de finhackade grönsakerna och nötterna men låt alger och chiafrön stå åt sidan så länge. Resultatet skall vara en så slät kräm som möjligt. Krossa wakamealgerna grovt och blanda sedan ned dessa tillsammans med chiafrön och rör om. Ställ in i kylen i ca 1 timme så att du får en mer kompakt majonnäs.
Gazpacho
- Skala och kärna ur vattenmelon och skär i mindre bitar. Mixa samman melon, hackad lök, olja och äppelcidervinäger tills du får en slät fin soppa.
Servering
- Dela sparris på mitten, skiva fina strimlor av blomkål och plocka några kvistar koriander.
- Servera i en djup tallrik. Börja med att lägga en rejäl klick aioli i botten på tallriken och häll därefter rikligt med soppa över. Fördela ut sparrisen på tallrikarna och placera ut blomkål strategiskt tillsammans med wakame-algerna. Algerna kan du antingen placera ut som de är eller så kan du krossa dem och strö över rätten. Som en ”final touch” kan du använda lite färggranna örter och strö över mot slutet tillsammans med några blad av koriander.
- Servera genast. Njut och låt väl smaka!
Ingredienser
Gazpacho
- 1,5 kg vattenmelon
- 1,5 dl äppelcidervinäger
- 0,5 dl rapsolja
- 1 st bananschalottenlök
Aioli
- 1 st avokado
- 1 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta
- 0,5 dl rapsolja
- 0,5 dl cashewnötter
- 10 st korianderblad
- 0,5 dl sparris
- 1,5 dl blomkål
- 0,5 dl melon
- 1 dl fänkål
- 0,5 dl wakamealger
- 2 tsk chiafrön
Dekor
- 1,5 dl blomkål (fint skivad)
- 8 st sparrisar
- 4 st wakamealger (ca 10 cm långa)
- 4 st kvistar koriander
- 4 tsk rapsolja