Vit sparris med yuzuhollandaise och löjrom

    Av Matlagerskan

    Våren här och vårprimörerna med den! Ett säkert kort att starta middagen med under denna årstid (eller varför inte servera som en riktigt lyxig lunch) tillsammans med ett glas av den torra, bubblande sorten. För att ge den klassiska Hollandaisen ytterligare skärpa och fräschör används yuzu från Risberg som finns i de flesta butiker. Detta blev en riktig hit speciellt med sältan från löjrommen!

    1. Koka upp vatten med salt. Skala sparrisen (bara det allra yttersta ska bort) samt skär av änden. Sjud i vatten till önskad textur – tiden varierar efter hur tjock sparrisen är så känn och smaka dig fram – jag tycker om att behålla en liten kärna och spänst.
    2. Vispa ihop äggulorna med vatten och placera skålen i ett vattenbad. Vispa tills äggsmeten tjocknar, det får INTE bli varmare än 60 grader för då koagulerar äggen!
    3. Ställ skålen på en våt handduk eller disktrasa (så att den står stabilt) och montera ner smöret under konstant vispning.
    4. Smaksätt den blanka såsen med yuzu och salt.
    5. Servera sparrisarna varma på en tallrik och nappera över såsen, lägg en matsked löjrom ovanpå och dekorera med dill och gärna någon vacker, ätbar vårblomma!Smaklig spis!

    Ingredienser

    • 1 knippe vit sparris
    • 3 äggulor
    • 175 g smör (smält och skirat)
    • 2 msk vatten
    • 2 msk yuzu
    • Salt
    • Löjrom