Werners butterkaka

    Av Werners Gourmetservice

    Vår härliga innesäljare Kristin är grym på att baka bullar. Här bjuder hon på ett recept med ljuvlig butterkaka med kanelfyllning och vaniljkräm.

    1. Smält smöret, tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke, häll på vätskan och låt jästen smälta. Tillsätt socker salt kardemumma och nästan allt  mjöl. Blanda tills du har en slät och fin deg, tillsätt mer mjöl om den är kladdig, den ska lossna från kanterna. Låt jäsa 40 min i bunken under bakduk.
    2. Kavla ut degen, bred på smör och strö socker och kanel över. Rulla ihop, skiva rullen i ca 3-4 cm breda bitar. Smörj eller lägg bakplåtspapper i en springform. Lägg i bullarna, tänk på att det ska finnas rum till att jäsa och svälla lite mer. Låt jäsa under duk i 30 min
    3. Gör under tiden vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur. Lägg i en kastrull ihop med mjölken och gör ett snabbt uppkok. Vispa äggulor, socker och maizenan luftig. Häll försiktigt över uppkoket på äggsmeten under vispning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll  snabbt över i en kall skål. Tillsätt smöret. Kyl den direkt.
    4. Spritsa bullarnas mitt med vaniljkrämen. Pensla med ägg och pärlsocker. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i ca 35 min  200 grader

    Ingredienser

    Vetedeg

    • 50 g jäst
    • 150 g smör
    • 5 dl mjölk
    • 1 ½ dl socker
    • 1 tsk salt
    • 2 tsk kardemumma
    • 12-13 dl vetemjöl

    Fyllning

    • 200 g mjukt smör
    • Kanel
    • 1 dl Cassonade råsocker

    Vaniljkräm

    • 1 Bourbon vaniljstång
    • 5 dl mjölk
    • 1,5 dl strösocker
    • 7 äggulor
    • 0,75 dl maizena
    • 50 g smör