Zucchinigirlang med pesto och inlagd svamp

    Av Viktor Ingemarsson

    Att laga mat och sedan skapa något vackert av sina rätter tycker jag är något av det mest tacksamma när man lagar rawfood. Inte nog med att ingredienserna själva är vackra och talar sitt eget språk, skapar sina egna kontraster med vackra färgkombinationer och former – de är också tacksamma att leka med och vara kreativ kring. Så passa på att tänka utanför boxen, våga vara kreativ i din presentation av maten. Antingen utifrån din egen kreativa förmåga eller testa dig fram genom att inspireras av mig. Bra att veta: Champinjon innehåller vitamin E och B12, fosfor, kalium, selen och protein.

    Pesto

    1. Peston görs bäst med hjälp av en matberedare. Börja med att mixa olja, basilika och spenat. Tillsätt därefter vitlök och mixa tills en grön, jämn smet uppstår. Häll över i en bunke.
    2. Stötmixa hela pumpakärnor i en blender eller i en kryddkvarn grovt och blanda samman med pestobasen. Rör om väl. Peston kan förberedas i förväg och förvaras i kyl.

    Marinerad svamp

    1. Den här delen i receptet är det som tar mest tid. Använd en blender och mixa samman tamarisoja, vatten och ingefära så att en ljusbrun marinad bildas. Skär champinjonerna i mindre klyftor (ca 6 per champinjon) och häll marinaden över dessa i en bunke. Låt stå i ca 3 timmar.
    2. Om man vill kan man göra detta kvällen innan och låta champinjonerna marineras över natten.

    Zucchiniband

    1. Skär ca 3 mm tunna ark av zucchinin på längden med en mandolin alternativt en potatis- eller rotfruktsskalare. Ta därefter fram en avlång form. Strö ca 1 krm salt i botten av formen och lägg det första zucchinibandet i botten. Strö lite salt på ovansidan och lägg ett nytt zucchiniband ovanpå. Fortsätt att varva salt och zucchini och sätt in formen i kylen i ca en timme. Saltet hjälper zucchinin att vattnas ut.
    2. Ta ut formen och skölj av zucchinin försiktigt genom att fylla formen med vatten tillsammans med banden. Blanda runt och lägg de sedan på en handduk och låt torka lätt.

    Servering

    1. Använd gärna en avlång eller varför inte en skifferplatta. Lägg en klick pesto på ändan av ett zucchiniband och forma sedan ett girlangmönster av resterande band och avsluta genom att lägga ytterligare en klick pesto vid andra änden. Gör likadant på andra sidan tallriken. Totalt skall det vara fyra klickar pesto och två zucchiniband på tallriken exklusive övriga ingredienser. Till form och utseende skall det bli ett vågigt, dragspelsliknande upplägg – låt gärna bilden inspirera er.
    2. Lägg ut svampen vid sidan av peston. Strimla sedan tunna skivor mango och placera ut de strategiskt på rätten. Dekorera gärna vidare med lite ärtskott och genom att placera en ätbar blomma i mitten på rätten. Strö lite flingsalt längs sidan på tallriken, luta dig tillbaka och beskåda ditt mästerverk.

    Ingredienser

    Pesto

    • 70 g basilika
    • 140 g spenat
    • 1,5 dl kallpressad rapsolja
    • 1 klyfta vitlök
    • 1,5 dl pumpakärnor

    Marinerad svamp

    • 5 st skogschampinjoner
    • 1 dl vatten
    • 4 msk tamarisoja
    • 1 msk ingefära

    Zucchiniband

    • 1 st zucchini
    • 1 tsk salt

    Dekor

    • 1 st mango
    • 4 st ätbara blommor
    • 1 tsk flingsalt