Kola smaksatt med brynt smör och älgört

    Av Fredrik Andersson

    Perfekt till kaffet, seg kola med smak av nötigt brynt smör och älgört som har en ton av bittermandel.

    1. Bryn smöret i kastrull.
    2. Blanda ned grädden och cassonadesockret i smöret och ställ åt sidan.
    3. Koka upp socker med glykos och vatten och låt koka till ljus karamell.
    4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar. Rör om med visp och koka på medelevärme tills kolan når 124 grader. Rör om då och då så att kolan inte bränner i botten.
    5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en plåt med kant och häll ut kolan.
    6. Toppa med salt.
    7. Låt svalna i rumstemperatur minst 6 timmar innan du skär den i fina bitar.

    Ingredienser

    • 400 g smör
    • 4 dl grädde
    • 2 dl cassonadesocker
    • 4 dl socker
    • 2 dl glykos
    • 1 dl vatten
    • 8 cl älgörtssirap
    • 1 msk havssalt, Läsö